Tłusty czwartek znany także jako zapusty rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, w którym to powinniśmy zachować wstrzemięźliwość przygotowując się do Świąt Wielkanocy. W tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki zwane także chrustem. Dawniej objadano się pączkami z ciasta chlebowego nadziewanymi boczkiem, słoniną i mięsem, które obficie zapijano wódką. Geneza tłustego czwartku sięga czasów pogańskich, kiedy to świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs i piciu wina. Dopiero w XVI wieku narodził się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one nieco inaczej niż obecnie, w środku miały mały orzeszek lub migdał. Ten kto jedząc pączka trafił na szczęśliwą niespodziankę miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem. Dziś podobnie uważa się, że jeżeli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka to w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
W Wielkiej Brytanii obchodzi się nie tłusty czwartek, a tłusty wtorek Shrove Tuesday zwany często Pancake Tuesday (naleśnikowym wtorkiem). Obchodzony jest we wtorek przed Środą Popielcową. Głównym daniem jest naleśnik. Tradycja mówi, że przed 40-dniowym postem gospodynie pozbywały się zapasów, aby nie kusiły, a ponieważ głównym zapasem były jaja, mleko, mąka i masło, wszystko wrzuciły do jednego naczynia, wymieszały i usmażyły. Tak powstało proste i szybkie danie, naleśnik. Inni twierdzą, że składniki naleśnika symbolizują cztery filary wiary chrześcijańskiej: jaja-stworzenie, mąka-podstawa życia, sól-zdrowie, mleko-czystość.
Jedną z tradycji odbywającej się w Anglii od ponad 500 lat jest wyścig z naleśnikiem. Dziewczęta powyżej 18 roku życia ubrane w fartuch i nakrycie głowy, biegną odcinek okolo 375m do kościoła z patelnią i gorącym naleśnikiem, podrzucając go do góry na starcie i na mecie. Zwyciężczyni częstuje swoim naleśnikiem dzwonnika a w zamian dostaje od niego pocałunek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz